Hoe maak je hoeken en ramen in Craftsman's kits of Wills plaatmateriaal

geplaatst in: blog, hoe maak ik

Craftsman's kits zijn samengesteld uit plaatmateriaal en gegoten onderdelen. Het plaatmateriaal heeft geen openingen voor ramen en de muren en daken zijn niet in de uiteindelijke vorm voorgesneden. De modelbouwer moet dit zelf doen. Dit lijkt moeilijker dan het is. In dit artikel laat ik u zien welke basis methoden ik gebruik om hoeken en openingen voor ramen of deuren te maken.

Het gereedschap dat ik gebruik om een Craftsman's bouwpakket te bouwen zijn:

  • ronde, driekante en platte kleine vijlen
  • figuurzaag
  • stevig hobby mes
  • handboortje
  • 30 cm stalen liniaal
  • potlood

In dit artikel ga ik niet een specifieke Craftsman's bouwpakket maken. In plaats daarvan laat ik zien hoe ik de hoeken en ramen van de boerderij voor mijn eigen baan gemaakt heb.

Ik ben begonnen met het op maat snijden van een muur met hobby mes en stalen liniaal. Hierna heb ik met potlood de openingen gemarkeerd en in het midden van het onderste raam een gaatje geboord.

Ik gebruik een heel eenvoudige zaagtafeltje. Hiermee kan ik het materiaal goed vasthouden. Ik gebruik een figuurzaag omdat dit voor mij meer controle geeft over de grootte van de opening. Met een hobby mes is de kans voor uitschieten veel groter.

Na het zagen van een raam.

Op onderstaande foto kunt u zien dat ik de muurdelen van één hoek uit een plaat heb gehaald. Dit heeft als voordeel dat de stenen die op de hoek komen doorlopen. De raamopeningen zaag ik meestal iets te klein. Daardoor kan ik met een kleine vlakke vijl eventuele oneffenheden en foutjes nog weghalen. Met een kleine driekante vijl maak ik vervolgens groeven op de hoeken waar de mortel de hoek om gaat. Dit geldt ook voor de hoeken bij de raamopeningen!

In het dit geval kunnen de muren gewoon vlak op elkaar gelijmd worden. De eerder gemaakte groeven zorgen ervoor dat de stenen op de hoek een geheel lijken te vormen. Als u bakstenen muren maakt is het nodig om de hoeken in verstek te vijlen en bij het lijmen ervoor te zorgen dat de baksteen rijen in elkaar doorlopen.

De binnenzijde van alle hoeken verstevig ik met stukjes restmateriaal. De hoekstukjes die bij de bouwpakketten zitten kunt u uiteraard hier ook voor gebruiken.

Het schilderen van de muren doe ik als de lijm gedroogd is. Ik begin met alles eerst grijs te schilderen en meteen de grijze kleur weer met keukendoek van het oppervlak weg te vegen. Hierdoor worden de voegen mooi grijs. Hierna schilder ik alleen het oppervalk van de stenen in de gewenste kleur. Om de muren realistischer te maken volgen nadat de eerste laag droog nog een paar kleuren. De muren verweer ik ook al in dit stadium. Ik gebruik karton om vloeren in de bouwwerken aan te brengen. Hierdoor wordt het steviger.

Nadat de ramen en de helft van het dak is gelijmd ziet de hoek er zo uit. Ik heb ook gordijnen, binnenverlichting en op een paar plaatsen een interieur aangebracht.

Afgewerkt ziet de boerderij er zo uit.

Als u wilt nalezen hoe ik de boerderij gebouwd heb kunt u dat in onderstaande blog artikelen doen.

Een deel van mijn modelspoorbaan vervangen

De boerderij is bijna gereed

De boerderij is klaar

Bedankt voor het lezen

12 oktober 2017
reacties
plaats uw reactie