Deel 3 het bouwen van een Comet rijtuig

geplaatst in: blog, hoe maak ik

In dit laatste deel over het bouwen van een messing bouwpakket van een Comet rijtuig laat ik u zien hoe ik het interieur gemaakt heb en hoe het model er geschilderd uitziet.

De messing delen van het interieur zitten moeten eerst van de ets losgesneden worden. De overige delen zijn van kunststof. Een deel is spuitgietwerk en de delen bedoeld voor de vloer en wanden zijn stukken wit kunststof.

Om de zittingen te maken moeten de kunststof delen op lengte gesneden worden. Hierna kunnen de zijkanten aan de zittingen gelijmd worden. De poten van de tafels moeten eerst gebogen worden voordat deze aan de onderzijden van de tafelbladen gesoldeerd worden.

Hierna kunnen de gemaakte zittingen en tafels in hun positie gelijmd worden.

Als alle zittengen en tafels staan kunnen de binnenwanden op hun plaats gemonteerd worden. Ik heb de interieur van de keuken niet gemaakt omdat dit van buiten af onzichtbaar is. De keukenramen zijn namelijk geblindeerd. Gelukkig hoefde ik geen tafellampen te maken omdat dit geen eerste klas restauratie rijtuig is!

Voordat ik met schilderen ben begonnen heb ik eerst nog gecontroleerd of alles goed past.

Ik ben begonnen met het interieur. Jammer genoeg ben ik vergeten om foto's te maken van het schilderen. Messing schilderen is lastig. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed schoon en vetvrij is. Ik heb daarvoor CIF (soms ook wel JIF genaamd) en een oude tandenborstel gebruikt om het schoon te maken. Hierna heb ik voor alle zekerheid het model een nacht laten drogen. Eenmaal droog heb ik eerst grondverf aangebracht waarna de definiteive kleuren volgden. Ik heb gewone kwasten voor zowel grondverf als eindkleuren gebruikt. Een airbrush kan uiteraard ook. Waarschijnlijk het moeilijkste deel is het aanbrengen van de belijning. Hiervoor heb ik een heel fijne penseel gebruikt.

Na het aanbrengen van de beglazing is het rijtuig klaar. Alleen de emblemen en de belettering ontbreekt nog. Dit zal ik later gaan doen evenals lichte verwering.

Bedankt voor het lezen.

Voor het geval dat u de voorgaande twee delen gemist hebt: u kunt ze hier vinden deel 1 en deel 2
4 oktober 2017
reacties
plaats uw reactie